IONEL MIHUT: CLUBUL GOLD REPREZINTA UN MOD DE STIMULARE A COLUMBOFILILOR ROMANI!

Câştigător al titlului de vicecampion naţional al Clubului Gold şi al Marelui Premiu de 10.000 de lei, Ionel Mihuţ din Piatra Neamţ consideră că, în prezent, columbofilia românească se află pe un trend ascendent, la acest lucru contribuind din plin şi iniţiativa organizării Clubului Gold. Columbofilul moldovean apreciază drept benefică împărţirea premiilor şi la nivel de asociaţii judeţene, preconizând că acest sistem de premiere va fi mult mai atrăgător pentru columbofili. Vă prezentăm, în rândurile care urmează, un amplu interviu cu crescătorul nemţean.


Reporter: Ce părere aveți despre ideea Federaţiei de a înfiinţa Clubul Gold şi Clubul AS?
Ionel Mihuţ: Înfiinţarea Clubului Gold a fost o idee bună, chiar dacă la început am fost puţin sceptic. Sceptic pentru că, uneori, atunci când intervin interese financiare într-o competiţie, aceasta riscă să se deterioreze. Dar nu a fost aşa în acest caz. Clubul Gold reprezintă un mod de stimulare a columbofililor români, un procent de adrenalină în plus, pe lângă cea dată de competiţia în sine.
Despre Clubul As nu mă pot pronunţa. Premiile se împart, categoria As e ceva diferit faţă de Fond, nu pot să prevăd cum va fi.

Rep.: Cum apreciaţi regulamentul Clubului Gold?
I.M.: În ceea ce priveşte regulamentul Clubului Gold, în afară de faptul că s-a schimbat în fiecare an câte ceva la el, a fost bun şi nu spun asta doar pentru ca am ajuns eu la „struguri“. Schimbarea de anul acesta, prin care se dirijează o parte din fondul de premiere către asociaţiile judeţene care au achiziţionat mai multe inele Gold, e bine gândită şi binevenită. Cât despre schimbarea pentru 2020, ramâne să vedem.


Rep.: Competiţia este corectă şi transparentă?
I.M.: Am achiziţionat inele Gold chiar de la început, după ce am luat cunoştinţa de regulile jocului. Ca orice concurent, am sperat să câştig. Nu a fost să fie anul trecut. Am fost, însă, neplăcut surprins de unele măsuri luate în numele siguranţei competiţiei Gold (îmbarcarea porumbeilor Gold în boxe separate fata de restul), fapt ce a generat discuţii pe bună dreptate, întrucât porumbeii trebuiau îmbarcaţi amestecaţi în maşină. Până la urmă, înainte de a fi Gold, acei tineri concurau pentru Campionatul Naţional Columbofil, deci trebuiau asigurate şanse egale tuturor. În rest, competiţia a fost transparentă şi corectă, iar premiile au fost mulţumitoare pentru câştigători.

Rep.: Câte inele Gold aţi achiziţionat în anul 2017?
I.M.: În 2017 am achiziţionat 25 de inele Gold, iar premiul de anul asta m-a stimulat, ambiţionat, îndârjit sau cum vreti să-i spuneţi, astfel încât pentru sezonul următor vreau să achiziţionez 35-40 de inele. Din fericire, premiul obţinut mă ajută la achiziţie. Asta înseamnă, clar, că îmi doresc să particip în continuare la competiţia Gold (cam supărătoare repetarea asta a cuvântului GOLD, dar despre asta e articolul). Acest lucru înseamnă, cumva, o „specializare” pe categoriile Fond Tineret şi As Naţional Tineret, deci muncă şi atenţie sporite. Şi, bineînţeles, să ai în cuşcă porumbeii care trebuie. Că, fără ei, nu merge doar cu „produsele fermecate”. Și mai trebuie ceva ca să câştigi: să participi. Asta înseamnă să cumperi inele Gold şi să inelezi puii care crezi că merită să concureze pentru asta. Sună a recomandare? Da? Chiar asta este! Sper să aibă şi alţi columbofili aceleaşi emoţii şi senzaţii prin care am trecut eu. Şi să se bucure de premiu!

Rep.: Ce ne puteti spune despre porumbelul caştigător?
I.M.: Femela 900453-17, care m-a făcut fericit, este scoasă dintr-un mascul tigrat, 500796-11, primit cadou de pui de la Vasile (Titi) Novac, şi o femela albastră, 13337-16, primită cadou, tot de pui, de la Marius Sucioaia (tandemul Sucioaia+Senciuc). Masculul are în spate porumbeii olimpici ai lui Petrache Florin şi porumbei din liniile Van Bruaene, Van Spitael şi Marc Roosens. Femela are la origini porumbeii de top naţional Fond ai tandemului Sucioaia+Senciuc, în combinaţie cu porumbei Vandenabeele de la Şerban+Neculaescu.
Ştiam că părinţii femelei provin din familii bune, cu rezultate excelente la zboruri, iar din masculul 796 mai avusesem pui cu rezultate foarte bune la fond şi general, asa că am considerat potrivit să-i împerechez. Un prim semn a venit din primul an, 2017, când un frate bun al GOLD-istei, din aceeaşi generație, din prima serie, a obținut la Columbodromul Cajvana din județul Suceava locul 2 AS (a clasat toate etapele în primii 30%).
Pe parcursul acestui an, campioana a beneficiat de acelaşi “tratament” ca şi ceilalţi “colegi” din crescătorie. La început de sezon porumbeii au fost lăsaţi să crească câte un pui. După ieşirea din iarnă şi zbor la liber în jurul crescătoriei, timp de vreo două săptămâni, încep antrenamentele cu maşina personală progresiv până la 50 km, după care începem la distanţe mai mari cu maşina asociaţiei. Între concursuri, antrenamente dimineaţa şi seara, întâi femelele şi apoi masculii, câte 40-50 de minute. Uneori le schimb ordinea de ieşire la antrenament, scot întâi masculii. Tratamentele preventive între etape, pentru tricomonoza şi respiratorii, nu le fac chiar cum scrie la carte, ci cam o dată pe lună, în special după vreo etapă mai grea. Cu trei zile înainte de ultima etapă de fond, deoarece porumbeii o cam “luaseră razna”, mai ales femelele, i-am dat înapoi la pereche. La etapa aceea de fond, femela a venit tot prima pe cuşcă, chiar dacă mai slab ca la celelalte două fonduri.

Rep.: O veţi mai concura în acest an?
I.M.: “Ascuţita”, pentru că așa am numit-o după alura ei, va concura şi în 2019 pentru că trebuie să demonstreze că, într-adevar, este bună. Până la urmă, suntem jucători!

Rep.: Ne puteţi spune câteva cuvinte despre cariera dumneavoastră?
I.M.: Sunt membru activ din 2011. Concurez la toate etapele din planul de zbor, dar pun accent pe etapele de fond şi maraton. Chiar dacă şi sistemul de zbor la natural mi-a adus satisfacţii, loc 3 jud./25 Nat. Fond Tineret 2012, loc 1 jud./12 Nat. As Fond Maturi 2013, loc 2 jud. As Maraton 2015 etc., cred că sistemul văduviei pune mai bine în valoare aptitudinile sportivilor noştri. Cel puţin pentru mine e valabil. Doi ani de concurat la văduvie. Anul trecut, 10 Naţional As Fond Tineret, anul acesta 8 Naţional Fond Tineret.

Rep.:Ce fel de hrană folosiţi şi care sunt produsele farmaceutice care vă ajută?
I.M.: În timpul concursurilor şi al năpârlirii folosesc mâncare la sac, cu ceva completări de porumb sau floarea soarelui, în funcţie de perioadă. Pe durata iernii, procentul de mancare la sac scade la 25% + 30-40% orzoaică + 25% porumb + restul-amestec de floarea soarelui, grâu, sorg. Pe toată durata anului, porumbeii au grit proaspăt, oţet de mere în apă o dată sau de două ori pe săptămână, la fel şi ulei de usturoi cu drojdie de bere.
În luna decembrie fac un program complet de tratamente preventive pentru tricomonoză, respiratorii, coccidioză, salmoneloză, paraziţi interni şi externi, înaintea vaccinarii împotriva paramixovirozei. Nu că porumbeii ar fi bolnavi, dar ideea e că pasarile trebuie să fie perfect sănătoase pentru ca vaccinul să-şi facă efectul 100%. Nu folosesc aceleaşi medicamente, mai schimb producătorul. Spre exemplu, în iarna asta am folosit produse doar de la Romvac. Mai puţin vaccinul. De 4 ani folosesc doar vaccin Chevivac P-200, care asigură o imunizare de 1 an şi de care sunt foarte mulțumit.
În timpul sezonului de concursuri, folosesc produse de condiţionare şi de recuperare. Anul acesta am folosit produse de condiţionare de la Rohnfried, iar de recuperare de la Beyers. În paralel, pentru întreținere, şi nu doar în timpul concursurilor, folosesc produse naturiste de la Belgavet.

Rep.: Cum aţi caracteriza, în câteva fraze, activitatea columbofilă din România?
I.M.: Columbofilia română, şi când spun asta mă refer la Federaţia noastră, pare a fi pe un trend ascendent. În fiecare an apar crescători noi, cel puţin în asociaţia noastră, la Neamţ, se foloseşte un program performant pentru clasamente, anunţuri porumbei, ceasuri electronice cu sosiri live, sisteme de vot electronic. Ar fi bine să se folosească mai des sistemul ăsta şi pentru votul altor probleme, aşa pot vota toţi columbofilii din federaţie.
În afară de partea roz, eu mai văd şi altceva. În fiecare an se anunţă că se bat în cuie pentru 4 ani hotărârile luate şi în fiecare an se schimbă câte ceva. Problema e că unele schimbari mai mult strică decât fac bine, chiar dacă sunt făcute prin vot. Exemplul de anul acesta, amestecarea normelor de fond-as fond cu cele de maraton-as maraton. Sau eliminarea categoriilor Palmares 3 ani, pentru “aerisire”, şi apariţia, în schimb, a clasamentului Fair Play. Şi chiar dacă s-au votat democratic, schimbările, care s-au dovedit a fi nereuşite, ar trebui remediate, astfel încat să avem cu adevarat un campionat columbofil corect şi aerisit.

Rep.: În final, pe lângă porumbei buni, cui mai credeţi că datoraţi mulţumiri pentru rezultatule extraordinar din acest an?
I.M.: Mai ştiti cum, la decernarea premiilor Oscar, vedetele, în discursurile lor, aduc mulţumiri familiei, rudelor şi prietenilor care i-au ajutat şi susținut? Şi sunt sigur că orice columbofil are un prieten, tot columbofil, care îl ajută, cu care se sfatuieşte… ştiţi voi, nu trebuie să vă mai spun. Şi că toţi avem de învăţat permanent câte ceva... mă refer acum doar la partea noastră, asta cu porumbeii. Aşa şi eu. Nu reuşeam să am rezultatele astea fără sprijinul soţiei şi al prietenilor columbofili cu mai mare experiență: Titi Novac, Marius Sucioaia, Ionel Corfu. Şi nu sunt singurii. Între noi schimbăm păreri, sfaturi, porumbei. Cred că ăsta e un atu în drumul spre performanţă. În încheiere, vreau să urez tuturor columbofililor sezoane excelente, cu rezultate care să îi facă fericiţi! Să ne bucurăm de pasiunea pe care o avem!

Adaugat: 20.12.2018 08:36:44