CATALIN APOSTU: AS VREA SA FIE PREMIATI CU CATE 10.000 DE LEI CAT MAI MULTI PORUMBEI DIN TOPUL NATIONAL

Deşi are doar 30 de ani, zboară porumbei de un deceniu. Este din Vrancea şi, la Gala Campionilor din luna ianuarie, ce va fi organizată la Braşov, va pleca acasă cu unul dintre premiile în valoare brută de 10.000 de lei. Numele său este Cătălin Apostu, membru columbofil la Asociaţiei Vrancea, şi este proprietarul porumbelului care ocupă locul al treilea în clasamentul Gold, un mascul care a reuşit un punctaj de invidiat, de doar 18,40 de puncte.


Rep.: Ce părere aveţi despre ideea Federaţiei de a înfiinţa Clubul Gold şi Clubul AS?
Cătălin Apostu: În primul rând aş vrea să urez un An Nou cu sănătate şi multe realizări tuturor pasionaţilor de porumbei din România!
Înca de la început mi s-a părut foarte bună ideea Federaţiei de a înfiinţa acest sistem de premiere în bani a porumbeilor prin Clubul Gold. Sistemul gândit iniţial pentru premierea cu 10.000 lei a primilor porumbei la nivel Naţional mi s-a părut mai bun decât cel care se vrea a se implementa în viitor, unde o mare parte din bani se întoarce la asociaţie. Oricum, ne-am cam obişnuit ca în fiecare an să se schimbe RNS–ul. Sper ca, în câţiva ani, să avem şi noi un Regulament stabil pentru ca fiecare columbofil să îşi aleagă o direcţie şi să evoluăm prin formarea unor porumbei, nu a unor regulamente.
Despre Clubul As nu pot să mă pronunţ deoarece la noi la asociaţie se organizează doar concursuri din categoriile Fond şi Maraton, dar pot spune că fuziunea cu Clubul Gold nu va aduce un beneficiu proiectului în sine, cum de altfel nici amestecarea categoriilor de zbor, care se face prin prezentul RNS, nu va aduce un plus calităţii campionatului naţional.

Rep.: Cum apreciati regulamentul Clubului Gold?
Cătălin Apostu: După cum am spus mai sus, apreciez mai mult regulamentul iniţial al Clubului Gold, dar nici în forma actuală nu pot spune că nu e atractiv deoarece, chiar dacă se comandă inele mai puţine la asociatie, avem şansa să ne recuperăm banii investiţi în inele de la judeţ şi jucăm anual pentru Top 3 Naţional. Problema este că, în acest sistem, nu mai e atât de mare tentaţia pentru a juca la nivel naţional şi fiecare asociaţie ar putea să îşi facă propriul regulament de premiere în bani, fără a mai achiziţiona inele Gold. Un lucru care, cel puţin din punctul meu de vedere, ar trebui să dea de gândit conducerii federaţiei.

Rep.: Consideraţi că este unul corect şi asigura şanse egale tuturor columbofililor?
Cătălin Apostu: În ceea ce priveşte corectitudinea şi egalitatea de şanse consider că, la fel ca şi campionatul naţional, Clubul Gold este transparent, egal şi corect pentru toţi columbofilii.

Rep.: Valoarea premiului câstigat este atractivă?
Cătălin Apostu: Valoarea premiului câştigat la nivel Naţional este atractivă, în comparaţie cu valoarea premiului câştigat la nivel de asociaţie, care a fost de 375 de lei. Tocmai de aceea am subliniat mai sus necesitatea menţinerii sumei de 10.000 de lei pentru cât mai mulţi porumbei din topul Naţional.

Rep.: Câte inele Gold aţi achiziţionat în anul 2017?
Cătălin Apostu: Anual reproduc în jur de 40 de pui deoarece nu sunt adeptul unui efectiv mare de porumbei la lotul de zbor. Astfel că am achiziţionat 40 de inele Gold, atât în 2017 cât şi în 2018. Deoarece eu m-am axat doar pe categoriile Fond şi As Fond, competiţia Gold a venit ca o mănuşă.

Rep.: Veţi mai achizitiona inele Gold?
Cătălin Apostu: Ar fi culmea să mă supăr şi să nu mai achiziţionez inele după ce am caştigat un premiu Naţional. Investiţia de până în prezent în inele Gold este, în mod clar, amortizată. Voi juca şi pe viitor şi am achiziţionat şi pentru 2019 tot 40 de inele Gold.

Rep.: Avand în vedere experienta d-voastra, ati recomanda colegilor columbofili din ţară să participe la această competiţie?
Cătălin Apostu: Cine vrea să joace în acest campionat al Clubului Gold şi cine joacă, în general, categoria Fond Tineret, cred că nu are nevoie de recomandarea nimănui pentru a participa la această competiţie. Eu recomand tuturor să joace deoarece este o experienţă interesantă şi motivarea financiară ridică întotdeauna nivelul adrenalinei din sânge.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre porumbelul câştigător -linie de sânge, precum şi modul în care a fost concurat - vaduvie sau natural?
Cătălin Apostu: Porumbelul câstigător al locului 3 Naţional Club Gold, cu un punctaj de 18.40, este „BUCATTI“ - 9003040-2017 M. Din punctul meu de vedere, rezultatul lui nu este întâmplător, acesta fiind descendent din porumbei cu rezultate foarte bune la Fond şi Maraton. Mama lui este „APASHA“ – 0222728-2013 F - Locul I Naţional As Fond Tineret 2014 – 91.54 puncte, iar tatăl este “WANTED” - 0348907-2012 M (orig. Andronic Flavius), nepot din celebrul “Super 61” al lui Moise Dinu. Totodată, BUCATTI a zburat şi clasat toate cele cinci etape de Fond la care a fost angajat, obţinând locul 4 Naţional As Fond Tineret, cu 76.44 puncte, şi locul 9 Naţional Fond Tineret, cu 18.40 puncte. Metoda de joc a fost văduvia totală, de la prima până la ultima etapă de fond, înaintea sezonului competiţional fiecare cuplu crescând câte un pui.

Rep.: A avut el o caracteristică specială pe care aţi observat-o şi aţi exploatat-o?
Cătălin Apostu: În general, cum de fapt cred că avem fiecare dintre noi, la început de sezon, câţiva favoriţi din lotul de tineri, aşa şi el a fost pentru mine unul dintre cei în care mi-am pus baza. La primul antrenament cu asociaţia, la 50 de kilometri, a venit primul pe crescătorie, din 60 porumbei, reuşind chiar şi la acea distanţă să devanseze plutonul cu două minute. Ca şi fapt divers aş vrea să vă spun că fratele lui de cuib. 9003039-2017 M, la ultimele două antrenamente de 230 de kilometri mi-a venit primul pe crescătorie, dar, ulterior, din greşeala mea, l-am pierdut.

Rep.: Îl veţi mai concura în acest an?
Cătălin Apostu: Îl voi concura şi în acest an deoarece simt că mai are multe de demonstrat şi nu vreau să îl bag la „închisoare“ de la o vârsta atât de fragedă.

Rep.: Ce categorii de distanţă vă plac cel mai mult?
Cătălin Apostu: Din 2017 m-am hotărât să joc doar categoriile Fond şi As Fond din mai multe considerente. În primul rand etapele de maraton care se organizează în gruparea noastră depăşesc 900 de kilometri, distanţă care, în opinia mea, este maximă pentru un porumbel să o parcurgă într-o zi. După părerea mea, la etapele unde porumbeii nu intră în prima zi, sosirile de a doua zi nu reflecta întotdeauna realitatea. Aici vorbesc despre porumbeii care trag toată ziua şi poposesc seara cine ştie pe unde, rupţi de oboseală, iar a doua zi nu pleacă foarte de dimineaţă deoarece, probabil, nu au resursele necesare sau cine ştie daca mai apucă dimineaţa în libertate sau în viaţă. Bineînţeles că sunt şi excepţii şi pot da multe exemple de porumbei olimpici la maraton care au şi etape de fond de vârf, dar, după cum am spus, la etapele de a doua zi intervine norocul şi eu nu vreau să fac columbofilie după noroc.
Lasând la o parte discuţia despre categorii, pot spune că prefer etapele cuprinse între 600 şi 900 de kilometri, dar cu un grad de dificultate mai ridicat - căldură, vânt din faţă - unde ies cu adevarat în evidenţă porumbeii valoroşi.

Rep.: Ce produse folosiţi pentru întreţinerea porumbeilor: medicamenţie, conditionare, mâncare?
Cătălin Apostu: Nu sunt adeptul folosirii medicamentelor, nici în sezon, nici în extrasezon, pentru porumbeii sănătoşi. Dacă identific un individ cu probleme prefer să îl tratez individual sau să îl elimin. Folosesc tot timpul anului o mâncare cât mai bogată, cu multe sortimente de seminţe, pentru a asigura porumbeilor necesarul dezvoltării optime. Mai suplimentez cu grit, vitamine, minerale, ceaiuri naturale şi produse apicole.

Rep.: Cum aţi caracteriza, în câteva fraze, activitatea columbofilă din România?
Cătălin Apostu: Consider că activitatea columbofilă din România urmează un trend ascendent şi sper să se menţină aşa o bună perioada de timp. Ar fi unele probleme pe care le-am identificat şi anume:
- problema cea mai mare este aceea pe care o ştim cu toţii şi anume că nu jucăm împreună, sub acelaşi Campionat Naţional
- faptul că nu ne promovăm şi nu apreciem cum ar trebui campionii şi discutăm permanent în contradictoriu despre zone favorabile de zbor, categorii regine, categorii ping-pong etc.
- dăm toţi banii pe porumbei şi crescatori din Vest, iar vesticii nu dau doi bani pe porumbeii şi crescătorii noştri, în condiţiile în care, la reprezentările internaţionale, noi şi polonezii suntem mereu fruntaşi
- fugim permanent de concurenţă, retragându-ne în grupări din ce în ce mai mici
Ar mai fi destule de spus, dar şi aşa cred ca am pus destule „paie pe foc“.

Rep.: De când concuraţi porumbeii şi cu ce rezultate?
Cătălin Apostu: Concurez cu porumbeii din anul 2009, pe atunci fiind înscris la Asociaţia Brăila. Chiar dacă am făcut columbofilie de la distanţă, din primul an am avut rezultate bunicele:
- Locul 1 Fond Tineret Asc. Braila cu “Suru” -1192411-2008 M
- Locul 2 / 2319 porumbei 731 km - “Suru”-1192411-2008 M
În anul 2010, cu acelaşi porumbel, am reuşit locul 1 din 2.553 de porumbei, pe distanţa de 674 kilometri, şi tot atunci am obţinut locul 36 Naţional As Maraton Tineret cu femela 438201-2009 F, singurul tânăr cu As Maraton pe asociatie. Tot atunci am reuşit, pe asociaţie, să obţin următoarele rezultate:
- Locul 3 Asc. Brăila Maraton Tineret cu 438201-2009 F
- Locul 1 Asc Brăila As Maraton Tineret cu 438201-2009 F
- Locul 2 Asc Brăila Mare Fond Tineret cu 438209-2009 F
Datorita faptului că eu şi prietenul Braia Edward aveam de luat cam jumătate din cupele pe asociaţie, conducerea a hotărât să facă premierea doar pentru membri care au crescătoria în judeţul Braila, noi având-o în Vrancea, si astfel ne-am retras din asociaţia Brăila şi ne-am înscris în Asociatia Vrancea din 2011.
Aici, rezultatele mai bune au început să apară din 2013, cand am obţinut locul 2 Asc. Vrancea Fond Tineret cu “Ala Micu” – 0356487 – 2012 M şi locul 31 Naţional Fond Tineret, cu 43.35 puncte.
După cel mai bun sezon al meu, respectiv 2014, în care am obţinut:
- Locul 1 Naţional As Fond Tineret – 91.54 pct cu “APASHA”-0222728-2013 F
- Locul 3 Naţional As Fond Maturi – 50.13 pct cu “Tardiva”-0009699-2012 F
- Locul 7 Naţional Fond Palmares Maturi – 65.16 pct cu “Ala Micu” – 0356487-2012 M
- Locul 6 Naţional Fond Crescator cu 41.69 pct,
am renunţat definitiv la crescătoria de la Panciu şi m-am mutat la Focşani. La începutul lui 2014 am luat decizia de a duce toţi puii pe care îi reproduc unui prieten din Focşani pentru a face tandem.
În 2018 am obţinut rezultate foarte bune cu doi porumbei: BUCATTI: RO GOLD 9003040-2017 M – a zburat şi clasat 5 din 5 Fonduri. Acesta obtinut:
- Locul 4 Naţional As Fond Tineret cu 76.44 pct
- Locul 9 Naţional Fond Tineret cu 18.40 pct
- Locul 3 Naţional Club Gold.
Al doilea porumbel este “El Nino” – 510023-2016 M – porumbel care a zburat ca pui în vechea locaţie, la Focşani, apoi ca tânăr a obţinut locul 6 Fond Asociaţia Vrancea, cu 68 de puncte, iar anul acesta a clasat 6 din 6 etape de Fond şi a încheiat categoria As Fond cu 121.45 puncte, obţinând locul 28 Naţional. Acesta are ca bunici trei Campioni Naţionali (Apasha-Apostu Cătălin, Solticarul-Stoica Vasile şi Cenuşăreasa-Stoica Vasile) şi al 4-lea bunic “Ala Micu” - Loc 7 Naţional.

 

Adaugat: 09.01.2019 09:09:19